Każdy rodzic, dbając jak najlepiej o zdrowie swojego dziecka chce podawać mu zdrowe i maksymalnie wartościowe posiłki oraz zdrowe przekąski. Jedną z nich jest drugie śniadanie, którego unikają dorośli oraz dzieci, które bardzo szybko uczą się naśladować styl życia rodziców. A tymczasem ten mały posiłek pozwala podtrzymać odpowiednią ilość substancji odżywczych i energetycznych, dających dziecku siłę do zabawy i nauki przez kolejnych kilka godzin.
Sezonowe zdrowe przekąski
Nie od dziś wiadomo, że dzieciom warto podawać przede wszystkim sezonowe produkty, które nie były transportowane przez kilka tygodni z odległych egzotycznych krajów i nie są konserwowane za pomocą dużej ilości specjalistycznych preparatów do tego przeznaczonych. Właśnie dlatego najlepsze jako zdrowe przekąski są owoce i warzywa, na które w danym momencie jest pora. I tak, np. latem możemy podawać maluchom truskawki, maliny, brokuły, kalafior, groszek cukrowy, fasolkę szparagową itp. Jesienią natomiast sięgnijmy po szpinak, cykorię, buraczki, marchewkę, jabłka, gruszki i dynię. Takie produkty będą miały najwięcej cennych witamin i minerałów. Jednocześnie będą one bardzo pożywne i zaspokoją głód przed kolejnymi szkolnymi lub przedszkolnymi wyzwaniami (https://blog-juniorangin.pl/utrzymaj-energie-na-zdrowym-poziomie-proste-propozycje-drugiego-sniadania/). Tego typu produkty doskonale sprawdzą się zarówno jako samodzielna przekąska pokrojona w kawałki, jak i jako składniki kanapki, sałatki lub kolorowej roladki.
Jak włączyć zdrowe przekąski do codziennego menu?
Pierwszym krokiem do nowych odkryć kulinarnych jest moment rozszerzania diety niemowlaka. Jednak po kilku latach gust i poczucie smaku u dziecka się zmienia. Jest to zatem moment, aby ponownie spróbować podać dziecku zdrowe przekąski z produktów, z których kiedyś zrezygnowaliśmy, bo nie smakowały naszemu maleństwu. W wieku przedszkolnym i szkolnym pociechy są znacznie bardziej świadomymi konsumentami. Z ciekawości chętniej także samodzielnie sięgają po nowe produkty. Najlepszym sposobem na zachęcenie kilkulatka do jedzenia zdrowych przekąsek jest przykład dawany przez rodziców i starsze rodzeństwo. Sami powinniśmy zatem sięgać po owoce i warzywa między posiłkami, a to z biegiem czasu wpłynie także na najmłodszych członków rodziny. Musimy również wykazać się odrobiną kreatywności i pokazać, że dania owocowo-warzywne nie muszą być nudne i bez smaku. Można z nich przygotować pyszne koktajle z dodatkiem wody, mleka, jogurtu bądź soku, kolorowe roladki z rozmaitymi nadzieniami czy choćby szybki jogurt naturalny z owocami i orzechami. Tak skomponowane zdrowe przekąski z pewnością posmakują nie tylko dzieciom, ale także dorosłym i na stałe wpiszą się w cotygodniowe menu.