Najczęściej zadawane pytania o chłodziarki gastronomiczne

Chłodziarka to jeden z bardziej podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Pojawia się zarówno w kuchniach gastronomicznych, jak i tych domowych. Może występować w połączeniu z zamrażarką, choć może być również niezależnym urządzeniem, odpowiadającym wyłącznie za kilka konkretnych funkcji.

Czy chłodziarka to lodówka?

Zdecydowanie nie. Chłodziarka gastronomiczna jest częścią lodówki, jednakże w tym urządzeniu zawsze występuje w duecie z zamrażarką. Lodówka odpowiada zatem za spełnianie dwóch odmiennych ról. Przeznaczona jest i do chłodzenia, i do mrożenia produktów spożywczych.

Z kolei chłodziarka przeznaczona jest już tylko do chłodzenia artykułów. Temperatura w jej wnętrzu nigdy nie będzie niższa od zera stopni C. Z założenia służy więc do przechowywania produktów wykorzystywanych na bieżąco.

Jakie są cechy szczególne sprzętu?

Pierwsza cecha szczególna to niewielki rozmiar. Większość chłodziarek gastronomicznych to urządzenia o małych gabarytach, zawierające zwykle jedną większą komorę, którą ewentualnie można przedzielić jakąś półką lub półkami. Standardowa pojemność dla tego sprzętu wynosi 195 litrów, podczas gdy w lodówkach jest ona niemalże dwukrotnie większa.

Do obniżania temperatury we wnętrzu chłodziarki gastronomicznej dochodzi przy wykorzystaniu sprężarki. Jest ona zdolna do wychładzania swojego otoczenia. Taką sprężarką można oczywiście dowolnie manewrować, kontrolując poziom temperatury utrzymującej się w chłodziarce i w razie potrzeby mogą tę temperaturę zmieniać.

Na co zwracać uwagę przy zakupie?

Kluczowe dla jakości sprzętu będą jego parametry techniczne, które muszą zostać utrzymane na możliwie jak najwyższym poziomie. Ponadto chłodziarka gastronomiczna ma pasować do wyposażenia kuchni i tego, w jaki sposób planuje się ją wykorzystywać.

Trzeba więc zwrócić uwagę zarówno na jej trwałość i ogólną jakość, jak i rozmiar sprzętu, jego pojemność czy sposób ułożenia elementów w jego wnętrzu. Chłodziarki mogą też zostać wzbogacone różnymi nowoczesnymi funkcjami – np. automatycznym usuwaniem szronu oraz energooszczędnym oświetleniem LED.

Chłodziarki gastronomiczne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.