Każdy z nas ma swoje poranne rytuały. Jedni zaczynają dzień z filiżanką gorącej kawy, inni nie wyobrażają sobie początku dnia bez gorącej jeszcze bułki czy słodkiego rogalika. Jest jeden poranny zwyczaj, który powinni wprowadzić do swojego życia wszyscy. Jest to mianowicie rozpoczęcie dnia od filiżanki wybranej przez siebie herbaty. Najlepiej zielonej, która pobudza do działania, dodaje energii na cały dzień, co pozwala aktywnie przejść przez codzienne wyzwania.
Jaką herbatę warto pić, aby dodać sobie energii na cały dzień?
Jednym z najbardziej polecanych napoi do picia z rana jest zielona herbata Loyd. Jest to herbata, która ceniona jest przede wszystkim za swoje właściwości antyoksydacyjne. Mówi się o niej, że jest to herbata młodości, gdyż spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także chroni przed demencją. Oprócz tego zielona herbata doskonale orzeźwia i pobudza mózg do pracy. Wszystko przez zawartość teiny, która jest odpowiednikiem kofeiny z kawy. Po wypiciu zielonej herbaty znika uczucie znużenia i senności, a także poprawiają się zdolności umysłowe. Picie herbaty jest polecane przy wysokim wysiłku umysłowym – zarówno w pracy, jak i w czasie uczenia się. Zobacz również Herbata Loyd – kilka słów o korzyściach regularnego picia herbaty.
Oprócz tego wskazuje się, że picie regularnie zielonej herbaty korzystnie wpływa na układ krążenia – przeciwdziała powstawaniu złogów w naczyniach krwionośnych, a także pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi.
Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę?
Aby w pełni cieszyć się smakiem i właściwościami zielonej herbaty, należy odpowiednio ją zaparzyć. Nie wolno zalewać jej wrzątkiem. Do filiżanki należy nasypać łyżeczkę liści zielonej herbaty i zalać ja wodą o temperaturze około 80 stopni Celsjusza i parzyć ok. 3 minut. Dłuższe parzenie może spowodować, że herbata będzie miała cierpki smak. Trzeba też pamiętać, że poszczególne gatunki zielonej herbaty będą wymagały innego traktowania, dlatego zawsze warto zapoznać się z opisem umieszczonym przez producenta na opakowaniu.